Serc

Geschiedenis van Oud-Beijerland

De Oud-Beijerlandse historie

Oud-Beijerland kent een rijke historie.

Pas vanaf 1559 werd Oud-Beijerland letterlijk op de kaart gezet. Graaf Lamoraal van Egmond was hier verantwoordelijk voor. 
In 1557 verwierf deze graaf de rechten over de Hoeksche Waard. Hij liet diverse dijken aanleggen om het water de baas te worden en het gebied de Hoeksche Waard te beschermen. De eerste dijken die werden aangelegd zijn de Oostdijk, Molendijk, Zinkwegsedijk en de Beijerlandsedijk.

Er ontstond een polder en deze kreeg de naam Beijerland, Moerkerken, Cromstrijen en Greup.
Dit werd later Oud-Beijerland. Vernoemd naar de vrouw van Lamoraal van Egmond, Sabina van Beieren. Enkele jaren later ontstond er westelijk gelegen een nieuw dorp. Dit dorp kreeg de naam Nieuw-Beijerland. Beijerland veranderde van naam en werd vanaf dat moment, in 1582, Oud-Beijerland.

Sint Elisabethsvloed veranderd het gebied voorgoed.

Voordat Graaf Lamoraal van Egmond in 1557 Oud-Beijerland stichtte was het gebied regelmatig het decor van overstromingen. Na de Sint Elisabethsvloed, op 21 november 1421,werd een groot deel van het gebied ( Putten en de Groote of Hollandsche Waard) veranderd in een gebied van kleiplaten en gorzen. Regelmatig werd het gebied overstroomd en er zijn duizenden mensen verdronken. Het heeft nog een lange tijd geduurd voordat het een bewoonbaar gebied werd. 

Graaf Lamoraal van Egmond was samen met graaf van Hoorne en Willem van Oranje één van de grootste mannen van zijn tijd. In 1568 is Lamoraal van Egmond in op bevel van Philips || op de markt in Brussel onthoofd. De strijd om de de vrijheid van den Nederlanden was uitgebroken.

Oud-Beijerland groeit als handelsdorp.

Oud-Beijerland werd in de jaren na de oprichting één van de belangrijkste handelsplaatsen van het gebied. Dit door de ideale ligging naast het water en de haven. Naast de handel leefde de inwoners van Oud-Beijerland ook van de landbouw en visserij. Later kwam hier ook industrie bij.

Oud-Beijerland in de zeventiende eeuw

In 1604 schonk Sabina van Beijeren het dorp een kerktoren en enkele jaren later werd in 1622 het dorpshuis over de Vliet gebouwd. Dit dorpshuis kennen wij als het Oude Raadhuis en heeft nog tot voor kort dienst gedaan als gemeentehuis.

Er werden in de jaren hierna nog nieuwe dijken aangelegd. Er ontstonden hierdoor twee nieuwe polders. Deze kregen de naam, Bosschenpolder en Nieuwlandpolder.

Oud-Beijerland in de achtiende eeuw

In de haven groeide het handelsverkeer. Er werden vele herenhuizen gebouwd langs het water. Hieraan kon je zien dat Oud-Beijerland inmiddels een rijk en welvarend dorp werd.

Oud-Beijerland in de negentiende eeuw

Industrie doet zijn intrede in Oud-Beijerland. 

 

 

 

De leukste anekdotes over Oud-Beijerlanders

Op deze pagina zult u de leukste anekdotes over Oud-Beijerland vinden.
Wat is echt Beijerlands?
Heeft u een leuk verhaal dat niet mag ontbreken op deze pagina dan kunt u contact opnemen met....................................

 

 

Oud-Beijerland 450 jaar

In 2009 werd het 450 jarig bestaan van Oud-Beijerland groots gevierd.

Zie hier een impressie van dit feest.

Wie was Lamoraal van Egmond

Lamoraal van Egmond, de eerste ambachtsheer van Oud-Beijerland. Wat is zijn geschiedenis en waar komen vele historische namen vandaan?

Lees hier verder

Oud-Beijerlanders vertellen.

Oud-Beijerlanders vertellen over hun beleving van Oud-Beijerland. Hoe is het nu en hoe was het toen.

Oud-Beijerlanders aan het woord